Stock

BRC - İngiliz Parakendeciler Konsorsiyumu
TR
TR

BRC (British Retail Consortium)  standardının açılımı İngiliz Parakendeciler Konsorsiyumudur. İngiliz perakendecilik sektöründeki teknik uzmanlar, uzun senelerdir İngiliz Gıda Güvenliği Yasası koşulları altındaki gerekli şartları karşılayacak noktaları tanımlamak doğrultusunda, tedarikçilerinin gıda güvenlik sistemlerini izlemiştir. BRC standardı İki yıllık bir çalışma sonunda, Ekim 1998’de Büyük perakendecilerin temsilcileri, üreticiler, belgelendirme kuruluşları, ticari kurumların bulunduğu teknik komiteler tarafından oluşturulmuştur.2011 yıllında en son 6. Versiyonu yayınlanmıştır. BRC’nin gelişiminin arkasındaki mantık, perakendecilerin kendi teknik denetimlerini ve yine perakendeciler için gıda ürünleri sağlayan tedarikçilerin denetlendiği diğer 3. taraf denetim kuruluşlarının yürüttüğü denetimleri tek bir denetimde birleştirmektir

Bu Kimler İçin Geçerlidir?

BRC  food Standardını; işlenmiş gıda ve katkı maddeleri üreticileri bu belgeyi alabilir. BRC – Evrensel Gıda Standardı ürün çeşidine veya üretildiği ülkeye bakılmaksızın İngiliz perakendecilerine gıda ürünleri tedarik eden tüm tedarikçiler için tasarlanmıştır.

Neden gerekli?

BRC Standardı;

Birçok firmanın tedarikçisi olabilmek için ön koşul olması ve genel itibariyle de istenilen maksimum gıda güvenliği şartlarını içermesi bakımından ticari bir gereklilik haline gelmiştir.

BRC standardının  Kalite, Hijyen ve Ürün Güvenliği gibi geniş bir kapsamı vardır.Bu yüzden diğer standartlara ihtiyaç duyulmaz.BRC ile

  • Tüketici güveni artar
  • Başta Geniş İngiliz pazarlarına giriş olduğu gibi ihracatta kolaylık sağlar
  • Perakende dağıtım ile güçlü bağlar oluşturur
  • Şeffaflığın artmasını sağlar
  • Üretimin verimliliği artar
  • Önemli gıda riskleri minimize edilir
  • İç süreçlerin etkili kontrol edilmesi ve hata yapma riskinin minimize edilmesini sağlar.

Hangi ürünler için uygulanabilir?

6 farklı katagori belirlenmiştir.

  1. İşlenmemiş et ve balık ürünleri (Kırmızı ve beyaz et- balık, işlenmemiş et ve balık ürünleri)
  2. Üretim (Taze ve dondurulmuş meyve ve sebze)
  3. Günlük Yiyecekler(süt ve süt ürünleri, yumurta)
  4. Pişirilerek dondurulmuş, yemeğe yada pişirmeye hazır et ve balık ürünleri
  5. Çevre koşullarına dayanıklı, ısı korumalı, paketli gıda ürünleri
  6. Çevre koşullarına dayanıklı diğer gıda ürünleri (içecekler, unlu mamuller, kurutulmuş gıdalar, hafif gıda ürünleri ve kahvaltı tahılları, sıvı ve katı yağlar, gıda katkı maddeleri)

Ön gereksinimleri nelerdir?

Bu standarda uygunluğun sağlanabilmesi için gıda endüstrisi (tedarikçiler) üç temel kriteri yönetim sistemlerine adapte etmelidirler:

  • HACCP Standardının adaptasyonu ve uygulanması
  • Dokümante edilmiş ve verimli çalışan bir kalite yönetim sistemi
  • Tesis çevre standartlarının, ürünün, proseslerin ve personelin kontrolü
 

Bu standarda uygunluğun sağlanabilmesi için gıda endüstrisi (tedarikçiler) 7 temel kriteri yönetim sistemlerine adapte etmelidirler.

  • Üst Yönetimin Taahhüdü
  • HACCP Sistemi
  • Kalite Yönetim Sistemi
  • Fabrika Çevre Standartları
  • Ürün Kontrol
  • Proses Kontrol
  • Personel

Kısaca Belgelendirme Süreci:

  1. Firmalar mutlaka orijinal BRC Standardı  edinmelidir. (BRC Standardı İndirin)
  2. Şirketle  kendi mevcut durumunu değerlendirmeli.
  3. Belgelendirme kuruluşu ürün belgelendirmesinde akredite olmalıdır ve BRC web sitesindeki listede bulunmalıdır.
  4. Denetimden önce kapsam onaylanmalıdır.
  5. Ön değerlendirme (İsteğe bağlı)
  6.  Denetim;

Not:
  • Denetim süresi firmanın büyüklüğüne ve prosesine bağlı olarak değişir.
  • Denetim üretim sahalarına göre değişiklik gösterebilir.
  • Denetim haberli veya habersiz yapılabilir.
  • Belgelendirme yenilemesinde tüm gereklilikler incelenir.
  • Detaylı ingilizce rapor BRC Teknik Komitesine iletilir.

Sertifikasyon için sürekli uygunluk gerekmektedir. Standart maddeleri arasında ’FUNDAMENTAL’ olarak ifade edilen diğer maddelerde bulunmaktadır. Bu ‘fundamental’ gereklilikler etkili bir gıda güvenliği ve kalite sistemi kurulması ve uygulanması için kritik olan maddelerdir. Bu maddeler yazılan uygunsuzluklar BRC sınıfını direk olarak düşürmektedir.

Neden Kiwa Meyer?

BRC food standardı akreditasyonsuz verilemeyeceği  gibi Kiwa Meyer bu standar için akredite olup BRC sitesinde yer almaktadır.Ayrıca Uzun yıllar piyasada tarafsız güvenilir bir belgelendirme kuruluşu olmayı başarmış büyük müşteri yelpazesine sahip olmuştur.Deneyimli kadrosuyla müşterilerine zamanında çözümler bulmaktadır. BRC standardının tarafsız olması nedeniyle  Gıda alanındaki tecrübeli denetçileri sayesinde tüm tarafların yararını gözetmektedir.

İrtibat Bilgiliri

İş Geliştirme Departmanı
posta@meyer.gen.tr

Daha fazla bilgi

Gönder